Papryka konserwowa

Jednym z Waszych ulubionych wpisów był ten w którym pokazałem Wam jedzenie z puszki. Dzisiaj pokażę Wam kontynuację tego coraz popularniejszego trendu w naszych kuchniach szpitalnych, który w pewnych kwestiach nawet ewoluował! Spójrzmy na ten talerz:

paprykakonserwowaPatrząc na tę kompozycję możemy zauważyć, że kuchnia szpitalna w tym przypadku wyszła z założenia, że nie trzeba w ogóle gotować – można podać wszystko z puszki i słoika. Kwintesencją tej żenującej postawy jest podanie mięsa z puszki, które pewnie jakościowo przypomina jedzenie dla psa, a przynajmniej tak wygląda. Ale ja Waszą uwagę chciałbym też zwrócić na tą niepozorną zawartość pod „mięsem”. Tak, to papryka konserwowa. Szczerze? Rozbroił mnie ten plasterek papryki. Zamiast korzystać ze świeżych warzyw (zdjęcie robione latem), to ktoś z lenistwa nawet po zwykłe warzywo sięgnął ze słoika, które z pewnością jest droższe od świeżej papryki. Sama papryka konserwowa nie jest zła, ale ta na zdjęciu była niestety odpychająca i zupełnie nie przypominała tej domowej roboty. Ktoś jej użył tylko i wyłącznie z lenistwa.

Ale to nie wszystko. Ustaliliśmy już że ta kuchnia nie gotuje. Ale nawet talerzyk jest plastikowy, czyli nie tylko nie trzeba gotować, ale można i nie zmywać 🙂 Genialne!

Osiągnęliśmy więc szczyt lenistwa i nawet zwykłe warzywa w szpitalach podaje się ze słoika. Wszystko po to byleby tylko nie gotować. Tylko czekać, aż jedzenie z puszki zastąpią jedzeniem w proszku…

No i wiadomo – na śniadanie musi być dużo chleba, znacie to już z poprzednich wpisów. Rekordu nie pobili, ale 4 kromki w przeliczeniu na 1 plasterek papryki to jest też „dobre” osiągnięcie. Te śniadanie wręcz odpycha i nie ma nic wspólnego z dobrym początkiem dnia.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Maar napisał(a):

    Pół talerza chleba i papryka ze słoika. Tego nawet mój kot by nie tknął.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj inne:
Zrobieni w jajo

W wielu polskich szpitalach posiłki dowożone są z tzw. "firm cateringowych". Jest to efekt tego,...

Zamknij