Niekonwencjonalne połączenie

Oglądając programy kulinarne możemy bardzo często usłyszeć o tym, że warto korzystać nie tylko ze znanych i sprawdzonych przepisów, ale też żeby szukać nowych smaków i połączeń. Bardzo często takie połączenia tworzy się z regionalnych produktów, które potrafią nas zaskoczyć smakiem i wyglądem. Nie wiem jakie programy oglądają kucharze, który wymyślili poniższe dania, ale wiem jedno – to nie mogły być programy kulinarne.

ryz1

ryz2

Krótkie wyjaśnienie co mamy na zdjęciach – otóż w małych miseczkach mamy zupę i do niej dodana jest cała góra ryżu (raz z sosem, raz suchego). Tak, to jest całe danie. Nie schowano tu kotleta i surówki, tak wygląda całość potrawy którą serwuje się pacjentom w polskich szpitalach. Nie bardzo rozumiem koncepcję tego dania, czy ten ryż jest do zupy czy jednak jest to już tzw. „drugie danie”. Jeśli ten ryż jest do zupy, to czemu jest go tak dużo i czemu nie jest w zupie? A jeśli to danie główne, to dlaczego składa się tylko z ryżu? Pytania te zostaną chyba bez odpowiedzi… Zawsze mnie w takiej sytuacji ciekawi co kucharz je w swoim domu na obiad.

Ale wiecie co jest najlepsze? Oni tego ryżu nawet nie potrafią ugotować. Ryż (zwłaszcza na drugim zdjęciu) jest totalnie rozgotowany. To jest taka papka, że ja myślałem że to są ziemniaki puree. Ale jednak jest to ryż, choć trudno w to uwierzyć. I ten sos, który wygląda jak… krew? I to chyba by było nawet całkiem logiczne – ten ryż krwawi przez to że jest tak rozgotowany.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. ovejanegra napisał(a):

    A można było zapiec ryż z tymi pomarszczonymi jabłkami z innego wpisu i odrobiną cynamonu. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj inne:
Zrobieni w jajo

W wielu polskich szpitalach posiłki dowożone są z tzw. "firm cateringowych". Jest to efekt tego,...

Zamknij